Inspirerande intervju med arkitekturstudenten Gustaf Lindblad

IMG_3157

Gustaf studerar idag arkitektur på folkuniversitet, men vägen dit har inte varit spikrak. Även om arkitektur alltid varit målet för Gustaf så har intresset inte alltid varit lika starkt. Efter studenten sökte han en praktikplats där han fick en inblick i arkitektur yrket samtidigt som han hämtade kaffe och fyllde på kakburken, men hungern efter att ha en större roll växte. Efter ett år på praktikplatsen började han studera Idéhistoria på Stockholm Universitet, det visade sig inte vara som han föreställt sig. Efter en tid av tvivel och bristande motivation till att fortsätta pluggandet började en period i minskad närvaro och som slutade med total frånvaro. Men att tillbringa allt mer tid hemma ledde till att Gustaf blev både osäker sig själv och sin framtid.

Gött med sovmorgon, men bara dem två första veckorna…
I brist på vardag och rutin började dagarna flyta ihop och känslan av att inte behövas någonstans blev starkare. Kompisarna hade fullt upp med sitt, pengarna började ta slut och föräldrarna blev allt tjatigare.
”Egentligen vet jag ju att jag kan, jag behövde bara en känga. Jag skrev ett CV, skicka till flera arkitektkontor, fick svar, och hade jobb nästa onsdag. Det tog en vecka och jag var på fötter igen.”

”Jag hade en del förväntningar på det nya jobbet. Nu var att jag skulle kunna dricka kaffet och skissa på mina ritningar. Men yrket visade sig vara mer omfattande än vad jag först trodde. Med nya erfarenheter och större inblick i vad yrket innebar fick jag nytt sug att ta upp mina studier igen för att bli ännu bättre.”

Student igen, men den här gången kändes det rätt. Med ökad förståelse för själva yrket och därmed se mening och en framtid med studierna ledde till att motivationen var på topp, ett rejält uppsving! Att få plugga och känna att det kan leda till en karriär och en framtid är avgörande, man kan välja själv precis hur långt man vill gå!

Inför framtiden har Gustaf dragit ner på förväntningar, även om han fortfarande har mål känner han ingen stress. Framtiden finns där, och nu tar han ett år i taget. Delmål kan ge mer än den stora ”tio års- planen” han beskrev han hade efter studenten. Att se sitt framtida jag i en viss roll, yrkesmässigt, socialt och ekonomiskt kan vara motiverande, men samtidigt svårt att se hur man ska ta sig dit. Att stanna upp och se bakåt är lärorikt, även de stunder man känt sig lite vilsen lär man saker om sig själv. Om inte annat att se att man klarat av att ta sig vidare, på egen hand! Det här med att ha stora drömmar och visioner, visst det är bra motivation, men man ska inte glömma att leva i nuet. Klyschigt men så sant.

Det kanske är först nu, flera år efter studenten som Gustaf hittat rätt. Det tar tid, och om man inte provar sig fram så vet man ju inte vad som är det rätta. När han pratar om sin tillvaro idag lyser han upp, de märks att han hittat något att göra som han ser både en framtid i och trivs med i dagsläget. Kanske inte alla dagar är lika fantastiska, (till exempel de timmar de ägnar åt att måla klot med kolkritor) men han vet samtidigt att det kommer vara värt de. Varje dag är ett steg i rätt riktning. Kanske inte alltid lika självklart, men han säger att han tror på det han gör idag och att det känns meningsfullt och kul!

IMG_3164 - filter

Tips och råd från Gustaf:

– Delmål. Sätt upp mål som är realistiska och som du kan relatera till i nuläget. vet du inte vad du vill göra, kör uteslutningsmetoden. det är bra motivation, men man ska inte glömma att leva i nuet.

– Prova dig fram. Vet du inte vad du vill göra, kör uteslutningsmetoden.

– Tråkig tillvaro? Känn dig inte dålig eller otillräcklig, du har bara inte hittat rätt än.

– Plugg? Hitta motivation genom att ha koll på vilka yrken det kan leda till.

– Skapa dina egna möjligheter! Våga satsa, inget att förlora!

– Kontakter, timing och lite flyt – så fick jag mina jobb. Ge inte upp, plötsligt händer det!

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>